Mikä on Kolibrí?

kolibri_800Kolibrí on tapa kokea Suomen monikulttuurisuus ja –kielisyys lasten silmin. Se on iberoamerikkalainen lasten kulttuurifestivaali Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla.
Kolibrí vie meidät tutustumaan vanhojen ja uusien teknologioiden avulla iberoamerikkalaisiin perinteisiin, taide- ja kulttuuri-ilmaisuun sekä koko alueen monimuotoisuudelle tunnusomaisiin arvoihin. Kaikkiin tapahtumiin ja työpajoihin on ilmainen sisäänpääsy!

Keitä varten on Kolibrí?

Työpajat on tarkoitettu vauvoille, lapsille, heidän vanhemmilleen, tädeilleen, sedilleen, isovanhemmilleen ja kummeilleen ja niitä vetävät iberoamerikkalaiset, Suomessa asuvat taiteilijat. Niiden pääkielet ovat portugali ja espanja. Kaikki ovat tervetulleita niihin, kyseisten kielten taidosta riippumatta. Monet vetäjistä puhuvat lisäksi suomea, ruotsia tai englantia; niin tarvittaessa, järjestämme vapaaehtoisvoimilla tapahtuman tulkkauksen.
Yksi tarjoamamme ohjelman pääasiallisista syistä ovat Suomessa asuvien kaksikulttuuristen perheiden kaksikielisyyteen liittyvät ongelmat, kun alakynteen jäävä äidinkieli on espanja tai portugali. Siksi järjestämmekin perheille seminaareja tästä aiheesta. Niissä kokoontuu yhteen tutkijoita, peruskoulun opettajia, kulttuuripromoottoreja, taiteilijoita, kansalaisjärjestöjen edustajia ja lasten vanhempia tarkoituksenaan esitellä ja yhdessä tarkastella viranomaisten, kansalaisjärjestöjen ja perheiden mahdollisuuksia, rajoituksia ja aloitteita tämän aihepiirin puitteissa.
cinemaisito01pweb

Missä Kolibrí pidetään?

Festivaalin tapahtumat sijoittuvat eri puolille Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua tänä keväänä (18.-31.05.2015), Espoon kirjastoissa: Entresse, Iso Omena, Saunalahti, Sello ja Kirjastoauto; Helsingissä Malmitalossa ja syksyllä (15.09-3.10.2015) ovat Espoon kirjastot tapahtumapaikkoina Entresse ja Sello sekä Espoon kulttuurikeskukset Karatalo ja Kannusali; ja Helsingissä Vuotalo ja Tiedekulma, jossa kaksikielisyysseminaari pidetään.
cinemaissito63web

Mitä ohjelma sisältää?

Festivaali tarjoaa monialaisesti taiteellista, viihteellistä ja opettavaista ohjelmaa kaikille perheille, monikulttuurisessa ja avoimessa tilassa, kansallisuudesta tai kielestä riippumatta. Kolibrín anti koostuu työpajoista, esityksistä, näyttelyistä ja konserteista, joissa perheet ja lapset tutustuvat iberoamerikkalaiseen kulttuuriin ja sen perinteisiin, taiteeseen ja arvoihin sen eri ilmaisumuotojen, kuten tanssien, kirjallisuuden ja suullisen perimän, laulun ja musiikin kautta.
Pyrimme järjestämään sekä kevään että syksyn työpajojen loppuhuipennukseksi perhejuhlan. Syksyllä pidämme perhekonsertin yhteistyössä iberoamerikkalaisten suurlähetystöjen kanssa jossa kutsuvierastaiteilijoiden lisäksi esiintyy ensimmäistä kertaa Helsingin Latinoamerikkalaisten Lasten Kuoro.

Ketkä loivat Kolibrín?

Tämä taiteellis-opettavainen luomus on Helsingissä asuvien iberoamerikkalaisten ja suomalaisten vanhempien työn tulos. Olemme eri kykyjä ja erilaisia työ- ja elämänkokemuksia omaavia kulttuuri- ja kaksikielisyysaktivisteja. Uskomme vakaasti, että Kolibrí tarjoaa toisen kotikielen ja kulttuurin omaavien sosiaalista osallisuutta ja integraatiota edistävän tilan kohtaamiselle, vuoropuhelulle ja oppimiselle; se on tärkeä lisäys Suomen kulttuurimaiseman moninaisuuteen.
Kolibrí 2015 tuotanto on tapahtunut yhteistyössä Helsingin ja Espoon kulttuurikeskuksien ja kirjastojen kannsa. Espoon Leijaviikon järjestämisessä meitä ovat tukeneet Brasilian, Kolumbian, Kuuban, Chilen, Nicaraguan, Uruguayn ja Venezuelan suurlähetystöt.
Kolibría ovat tukeneet rahallisesti Taiteen edistämiskeskus, Vuotalon ja Malmitalon kulttuurikeskukset sekä Espoon kirjastot.

DSC_0038_28607

Miksi espanja ja portugali ovat tärkeitä Kolibríssa?

Kolibríssa kieli nähdään kulttuurin olennaisena osana, koska sitä pidetään tiedon välityksen, levityksen ja luomisen pääasiallisena työkaluna yhteiskunnassamme. Niinpä Kolibrí festivaali onkin meille tapa kokea Suomen monikulttuurisuus ja –kielisyys lasten silmin.
Olemme vakuuttuneita, että kaksikieliset ja maahanmuuttajaperheet ovat osa Helsingin ja pääkaupunkiseudun paikallishistorian nykyhetkeä ja tulevaisuutta. Yhtäältä Kolibrí tarjoaa tilaisuuden perehtyä Helsingissä kulttuurin ja taiteen keinoin iberoamerikkalaisen kulttuurin moninaisuuteen lasten silmillä nähtynä. Toisaalta sen suomat kokemukset mahdollistavat osaltaan lapsen identiteetin täyden kehityksen, samalla kun se on kohtaamis- ja kanssakäymispaikka paikalliselle yhteisölle sen koko moninaisuudessa.
Useimmat Kolibrissa vierailevat espanjan- ja portugalinkieliset perheet eivät osallistu tapahtumaan vain ”kuluttaakseen” kulttuuria vaan, koska sen ohjelmasisältö auttaa ja tukee heidän lastensa kielellistä kehitystä erityisten taiteellisten ilmaisujen avulla. Jotkut perheet ja lapset puolestaan tulevat kohdatakseen muita kulttuureja, taidemuotoja, elämänarvoja ja kieliä ja tutustuakseen niihin. Siksi festivaalimme onkin avoin niin nimenomaan iberoamerikkalaisesta lasten kulttuurista kiinnostuneille perheille, kuin niille joita lasten kulttuuri ylipäätään kiinnostaa.
Emme kuitenkaan oleta kenenkään hallitsevan iberoamerikkalaisia kieliä ja niinpä ohjelmaan kuuluu eri taiteen aloja, kuten musiikkia, kirjallisuutta ja tanssia mm., joiden peruskieli on portugali tai espanja, mutta joihin voi osallistua myös suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.

Tervetuloa Kolibrí-festivaalille!

Tervetuloa ensimmäiselle Kolibrí-festivaaleille Helsingissä ja Espoossa! Kuka on nähnyt unta, jossa voi lentää supersankarin tai kolibrin nopeudella? Tai ehkä kutitella pilviä leijan […]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.